Het is de nachtmerrie van veel mensen. Na een lekkere wandeling door het bos kom je thuis. Vlak voordat je naar bed gaat schrik je je kapot. Je bent gebeten door een teek en hij zit er nog. Hoe kan je voorkomen dat je door een teek gebeten wordt en wat kan je doen als hij je dan toch gebeten heeft.
Voorkom tekenbeten
Onder het mom voorkomen is beter dan genezen is het slim om maatregelen te treffen voordat je het bos in gaat. Zeker bij een normale boswandeling is het makkelijk te voorkomen dat je door een teek gebeten wordt. Dit zijn de drie belangrijkste tips om tekenbeten te voorkomen
- Blijf op het pad lopen: Teken zitten vaak op planten en takken. Zodra je die aanraakt laten ze zich los en zullen dan op jou verder kunnen lopen. Niet in aanraking komen met deze planten en takken is dus erg slim.
- Bedek je huid: Als je je huid bedekt met kleding zoals een lange broek, lange mouwen en goede schoenen heeft een teek minder kans om op je huid te kunnen komen.
- Smeer je in: Zeker als je weet dat je soms in aanraking met planten en takken komt is het goed om je vooraf in te smeren. Teken zullen dan minder aangetrokken tot je huid worden.
Hoe herken je een tekenbeet?
Als je dan eenmaal toch gebeten bent door een teek is het goed om deze te herkennen. Het is lastig om een teek te vinden. Voordat ze je bijten zijn ze slechts enkele millimeter groot en daarom zijn ze makkelijk over het hoofd te zien. Als de teek gebeten heeft en er al een tijdje zit zal hij steeds groter worden. Op zijn grootst heeft hij de afmeting van een erwt. Een tekenbeet is vervelend maar op zichzelf redelijk onschuldig. Er zal een rood plekje zichtbaar worden waarin de teek midden in dit plekje zichtbaar is.
Wat moet je doen als je door een teek gebeten bent?
Een teek moet je altijd voorzichtig verwijderen. Als je dit niet voorzichtig doet heb je de kans dat je alleen de achterkant van de teek verwijderd, zijn hoofd blijft dan achter. De teek kan in de meeste gevallen dan nog steeds verder leven. Hij is daarna zelfs nog lastiger om te verwijderen. Om de te verwijderen heb je speciale hulpmiddelen die het makkelijker maken om hem te verwijderen.
Is de teek eenmaal verwijderd dan dien je dit plekje nog steeds goed in de gaten te houden. Zoals eerder aangegeven zal er een rood plekje om de tekenbeet ontstaan. Dit is geen probleem en een logische reactie van het lichaam. In sommige gevallen zal deze plek echter veranderen in een grote witte schijf met daar omheen een rode ring. Als dit gebeurt dien je zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een besmetting met de ziekte van Lyme. Ook als het plekje een andere gestalte aanneemt dan een kleine rode vlek kun je het beste contact met de huisarts opnemen.