Rijsel, ook wel bekend onder de naam Lille, is een Franse stad op slechts twintig kilometer vanaf de Belgische grens. Dit maakt het een ideale bestemming voor een citytrip. Hoewel Rijsel geen grote stad is, valt er wel meer dan genoeg te beleven om je een paar dagen perfect te kunnen vermaken. Interessante musea, een schitterende kathedraal en een prachtig historisch centrum. Ontdek deze verrassende bestemming.

Rijsel een verrassend Frans stadje naast de Belgische grens
© Pixabay.com

Place du Général-de-Gaulle

Een goede plek om jouw ontdekkingstocht van Rijsel te beginnen, is op het centrale plein van de stad. Midden op het plein staat een groot standbeeld en rondom het plein staan imposante herenhuizen. Ook vind je hier een scala aan gezellige restaurantjes en barretjes. Neem plaats, geniet van het mooie uitzicht en plan rustig de rest van je dag. Ook is het plein het perfecte uitgangspunt om een wandeling door het historisch centrum van Rijsel te maken. Je kunt hier uitgebreid shoppen, maar ook genieten van de mooiste oude gebouwen.

Beklim de toren van het Belfort

Net buiten het centrum en naast het stadhuis van Rijsel, vind je het imposante Belfort. Deze toren van meer dan honderd meter hoog is te beklimmen. Het is een pittige klim naar boven, maar eenmaal bovenaan word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Kom even op adem en geniet van het uitzicht.

Notre Dame de la Treille

Deze grote kathedraal van Rijsel heeft een bijzonder uiterlijk. Het grootste gedeelte van dit neogotische gebouw stamt namelijk uit 1854, maar in 1999 werd er een moderne voorgevel aan het gebouw toegevoegd. De kathedraal is dan ook een verrassende combinatie tussen oud en nieuw. Het interieur van de kerk is zeker het bekijken waard en vooral de glas-in-lood ramen zullen direct je aandacht trekken.

Rijsel een verrassend Frans stadje naast de Belgische gren
© Pixabay.com

Palais des Beaux-Arts

Kunstliefhebbers mogen een bezoek aan dit museum voor de Schone Kunsten zeker niet overslaan. Na het Louvre is dit het belangrijkste museum van Frankrijk. Je vindt hier werken van grote meesters, zoals Monet, Rembrandt en van Gogh.

De dierentuin van Rijsel

In het stadspark Bois de Boulogne vind je een kleine dierentuin. Het Parc Zoologique is een leuke bezienswaardigheid, helemaal als je Rijsel samen met kinderen bezoekt. Bekijk de vele diersoorten en geniet van de rust. In het stadspark is daarnaast ook nog een klein pretparkje voor kinderen te vinden en kun je heerlijk wandelen. Naast het park ligt de citadel van Rijsel. Deze citadel is nog steeds in gebruik door het Franse leger, waardoor je deze niet kunt bezoeken.

Ontdek Rijsel zelf

Bovenstaande bezienswaardigheden zijn maar een kleine greep uit het interessante aanbod van Rijsel. De stad heeft genoeg te bieden om je meerdere dagen te vermaken en dan nog zul je niet alles hebben kunnen zien en doen. Rijsel is dan ook zeker een stad waar mensen graag nog eens terugkomen. Ga zelf op ontdekkingstocht door de straten van Rijsel, shop bij grote ketens én kleine boetiekjes, geniet van een heerlijk typisch Rijselse merveillieux (een overheelijk lokaal gebakje) en kijk je ogen uit bij de vele street art die je tegen zult komen. Rijsel heeft alles in zich om jouw nieuwe favoriete bestemming te worden.