De hersenen worden vaak gezien als vergelijkbaar met een computer. Als de hersenen krachtig zijn en goed werken, kun je al je cognitieve en lichamelijke functies soepel en efficiënt uitvoeren, en het omgekeerde is ook waar. Helaas neemt ons denkvermogen af ​​naarmate we ouder worden. En zoals je misschien hebt gezien in mediaberichten, is geheugenverlies en dementie tegenwoordig een groeiende zorg voor mensen. Hersenenwelzijn gaat nu helemaal samen met hartgezondheid. Als je merkt dat je dingen meer dan normaal vergeet, kan dit een beetje alarmerend zijn. Maar je moet weten dat je niet hulpeloos bent als het erom gaat je hersenen gezond en krachtig te houden. Er zijn eenvoudige hersenoefeningen voor geheugenverbetering die je kunt doen om je hersenkracht te vergroten, zodat je je meer herinnert.

Leuke oefeningen om je geheugen te trainen
© Pixabay.com

Volgens een studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, hebben oudere volwassenen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, zoals joggen en fietsen, minder kans op aan leeftijd gerelateerde hersenziekten die geheugen en mobiliteit kunnen beperken. En die mensen die regelmatige, gerichte hersenoefeningen doen, houden hun hersenen scherp en gezond, wat cognitieve achteruitgang en geheugenstoornissen vermindert. Wanneer je je hersenen traint, verbeter je ook je creatieve vaardigheden, wat je een concurrentievoordeel geeft in je werk. Bovendien versterken hersenoefeningen je vermogen om snel te denken en geestige reacties te geven, wat betekent dat je niet verdwaalt in woorden op kritieke momenten in gesprekken. Hoewel je je kunt inschrijven voor een aantal online hersentrainingsprogramma’s, raden experts over het algemeen aan om vast te houden aan hersentrainingsoefeningen die echte activiteiten omvatten.

Rijd een nieuwe route naar huis
Hoe eenvoudig deze oefening ook mag klinken, een andere route naar huis nemen stimuleert de hersenen. Je wordt gedwongen om meer zintuigen te gebruiken om je weg te vinden, waardoor je hersenen alert blijven in plaats van gedachteloos naar huis te rijden of op bekende routes te werken. Het vermijden van sporen en verveling is essentieel om je hersenen scherp te houden.

Herhaal het hardop
Herhaal het hardop om je iets te herinneren dat je net hebt gelezen, gehoord of gedaan. Herhaal bijvoorbeeld hardop de naam van een nieuw iemand die je net hebt ontmoet en je zult de naam in je hoofd vastleggen.

Leuke oefeningen om je geheugen te traine
© Pixabay.com

Luister terwijl je leest
Uit een onderzoek aan de Universiteit van Puerto Rico bleek dat van de 137 Spaanstalige studenten die ondervraagd werden over een Engels boek dat ze moesten lezen, de studenten die het boek lazen terwijl ze tegelijkertijd naar een Engelse audioversie luisterden, beter scoorden dan de groep die alleen verder las. Luister naar audio van iets terwijl je het tegelijkertijd leest of bekijkt. Je activeert meer van je zintuigen en helpt je geest om meer te onthouden.

Speel kruiswoordpuzzels
Simpele kruiswoordpuzzels en andere woordspelletjes, zoals scrabble, waarbij je letters herschikt en zoveel mogelijk woorden maakt, stimuleert de hersenen en verbetert het geheugen.

Speel schaak
Vergeet niet om andere hersenkraker, strategiespellen zoals schaken en dammen te spelen. Op logica gebaseerde getallenspellen zoals Sudoku kunnen je hersenen ook fit houden.

Leer een muziekinstrument
Begin met het bespelen van een muziekinstrument. Studies tonen aan dat het over een langere periode leren van iets nieuws en complex gunstig is voor de ouder wordende geest.