Je hobby is vooraleerst een manier om je af te zonderen van de vele prikkels die deze maatschappij ons oplevert, maar wie bedreven raakt in zijn liefhebberij, kan er zomaar een mooi inkomen aan overhouden. Van voetballen tot koken, van vloggen tot hout bewerken: er zijn duizend en één manieren om van je hobby je beroep te maken. We lichten er enkele uit.

6 Hobby's waar je je beroep van kunt maken
© Pixabay.com

Sport

De kans is klein, maar wie hard traint en talent (en een beetje geluk) heeft, kan een eind komen in de sportwereld. Voetballen en wielrennen zijn dan sporten waar men snel aan denkt, maar dankzij social media ontsnappen ook andere sporten aan hun plek onder de radar. De filmpjes van professionele snowboarders werken bijvoorbeeld aanstekelijk op avontuurlijk ingestelde wintersporters, maar ook een simpele workout van een influencer kan inspireren tot het volgen van een cursus gymnastiekleraar of fitness-instructeur.

Koken

Koken is aan een enorme opmars bezig. Het is al lang geleden dat het logisch was dat de vrouw achter het fornuis plaatsnam, en de diversiteit aan gerechten en ingrediënten is ook beter zichtbaar. Mensen nemen meer tijd voor het bereiden van de maaltijd en sommigen raken daar zo bedreven in, dat ze op een dag een carrière-switch maken: ze worden kok in hun eigen restaurant of cateringbedrijf.

Influencer of digital nomad

Van reizen je beroep maken? Het kan. Er zijn allerlei influencers, reisbloggers en digital nomads die de hele wereld rondtrekken en al bloggend, vloggend of schrijvend hun geld verdienen, soms zelfs geholpen door sponsoren. Het enige dat ze nodig hebben is hun laptop, een internetverbinding en hun reislust. Ooit last gehad van heimwee? Bezint dan, eer ge begint.

Hobby's waar je je beroep van kunt maken
© Pixabay.com

Muziek

Het leren bespelen van een instrument vormt al een tijd geen hoge drempel meer aangezien veel muziekleraren online (soms zelfs gratis) muzieklessen geven. En legendarische muzikanten zoals Neil Young, Kurt Cobain of Bruce Springsteen hebben bewezen dat je geen noten hoeft te kunnen lezen of überhaupt een virtuoos moet zijn. De beste songs ter wereld kennen maar drie akkoorden!

Knutselen

Knutselen, een klassieke hobby. Op Pinterest kun je zien dat velen er hun belangrijkste inkomstenbron van gemaakt hebben: daar worden allerlei originele kunstwerken aangeboden die dikwijls uit afgedankt materiaal zijn vervaardigd. Ook op het gebied van houtbewerking kom je er veel tegen. Pallets vind je op elk bedrijventerrein; prima materiaal voor meubels en accessoires. Wanneer die uniek en origineel zijn, ga je vanzelf verkopen en opdrachten krijgen.

Planten en dieren

Groene vingers, niet iedereen heeft ze. Maar menigeen wil wél graag een moestuin. Spring hier op in: bied aan om tegen betaling als moestuin-wizard te fungeren. Voor veel mensen is hun huisdier hun grootste hobby. Voor jou ook? Dan kun je er je beroep van maken. Honden uitlaten of trimmen, dieren verzorgen in de dierentuin of op de (kinder)boerderij, je bezighouden als gedragsdeskundige. Lekker in de weer met dieren, is er iets leukers?