Als je kind zich urenlang kan verliezen in het staren naar een scherm, kan het zich misschien ook wel in andere dingen verliezen, maar dan op een gezondere manier. De echte wereld is immers interessanter dan de digitale. Daarbij is het slecht voor de oogjes. Hoe hou je je kind van het scherm weg?

6 tips om je kinderen meer van het scherm weg te houden
© Pixabay.com

Een instrument bespelen

Misschien kijkt je kind vaak naar een bepaalde muzikant. Breng ze bij dat het voor hem of haar zelf ook goed mogelijk is om muziek te maken, al was het maar om de liedjes van het idool te kunnen naspelen. En het leren zingen of bespelen van een instrument hoeft echt niet met saaie theorie of zelfs door noten te leren lezen. De kennis van wat basisakkoorden is vaak al genoeg om je eigen muziek te schrijven. Het is heerlijke afleiding waarbij het scherm naar de achtergrond zal verdwijnen.

De legpuzzels van Jan van Haasteren

De laatste jaren aan een enorme opmars bezig onder adolescenten én kinderen: legpuzzels, en dan met name die van striptekenaar Jan van Haasteren. Zijn chaotische, grappige taferelen werken gek genoeg rustgevend voor jong en oud.

De natuur in

Ravotten, wandelen, sporten, neem je kind mee naar het dichtstbijzijnde stukje natuur en laat ze behalve bewegen, kennismaken met de vele flora en fauna. De echte wereld, zeg maar. Zo raken ze ook geïnteresseerd in andere hobby’s zoals het bijhouden van een (moes)tuin, het opvoeden van een klein huisdier of het spotten van vogels. Dat bij deze, en andere soorten niet-digitale hobby’s voor je kind soms een app nodig is, draagt alleen maar bij aan het besef dat computers vooral een bijrol moeten spelen als hulpmiddel.

6 tips om je kinderen meer van het scherm weg te houde
© Pixabay.com

LEGO

Het klassieke Deense speelgoed met de kenmerkende nopjes met het beroemde logo erop. LEGO is al vele decennia het ultieme bouwspeelgoed. Met de blokjes creëren ze hun geheel eigenwereld en laten er allerlei verhalen afspelen. Heb je zelf onlangs de bak LEGO nog eens omgekeerd op de vloer? Binnen de kortste keren zit je zelf ook urenlang te bouwen en vergeet je dat er überhaupt een telefoon of tablet bestaat! Dat werkt ook zo bij een kind, natuurlijk.

Sporten

Net als bij het maken van muziek is nadoen iets waar veel kinderen zich op toeleggen. De favoriete dansmoves van hun muzikale helden spelen net zo’n grote rol als bijvoorbeeld de typische juich-moves van spelers als Ronaldo, Dries Mertens, Antoine Griezmann en Hakim Ziyech. Sporten is behalve gezond ook goed voor de sociale ontwikkeling en tal van andere factoren die belangrijk zijn bij het opgroeien.

Tekenen en schilderen

Pak zelf een doek, kwasten en verf en ga iets moois maken. Grote kans dat je kind zich afvraagt wat papa of mama nu weer aan het doen is en zelf ook aan de slag wil. Gelukkig zijn schilderspulletjes niet duur te verkrijgen tegenwoordig, omdat grote winkelketens ze massaal aanbieden.