Hoofdluis komt bij volwassenen niet vaak voor, omdat zij minder met andermans hoofdhaar in contact komen dan bijvoorbeeld bij schoolgaande kinderen. Bij deze laatste doelgroep zie je dat hoofdluis vaak de kop op komt steken en dat wil je natuurlijk tegen gaan!
Behandeling hoofdluis
Er zijn diverse mogelijkheden om hoofdluis uit het haar te krijgen. Hierbij is een metalen kam noodzakelijk in gebruik. Deze kam is speciaal ontwikkeld om luis te behandelen. Ook bestaat er antihoofdluismiddel, oftewel het soort shampoo waar de luis niet tegen kan, die, alvorens de haren gekampt worden, kan worden gebruikt. Na het wassen van de haren, ga je met de kam door de haren van diegene die luis heeft. Het is verstandig een wit papier onder de haren te leggen, zodat je kunt zien dat de luizen uit het haar vallen. Kam het haar in kleine gedeeltes en neem vooral de haren achter de oren, in de nek, dicht op de hoofdhuid en pony goed mee. De neten (eitjes van de luis) zijn klein en kunnen niet altijd met de kam weggehaald worden. Het is dan verstandig dit met de nagels weg te peuteren of een schaartje te gebruiken. Het is verstandig elke dag te kammen, het liefste twee weken lang. De luizen leggen eitjes (neten) die weer uit kunnen komen, vandaar het tijdsbestek. Indien nodig, kun je de speciale shampoo nogmaals gebruiken als na ongeveer zeven dagen onvoldoende resultaat is opgetreden en de luis nog steeds aanwezig is.
Warme lucht
Naast bovengenoemde behandeling bestaat de mogelijkheid om de hoofdluis te ontdoen door middel van het blazen van warme lucht. Hierdoor droogt de luis uit en wordt het gedood. Helaas wordt dit maar in bepaalde klinieken aangeboden en is het vrij prijzig en toe te passen op kinderen ouder dan vier jaar.
Andere behandelmethoden
Alternatieve behandelmethoden zijn azijn, mayonaise of sla- of olijfolie te gebruiken. Het is niet bewezen dat deze methoden ook daadwerkelijk helpen, maar het valt natuurlijk uit te proberen, mocht je de anti luizen shampoo niet zien zitten. Daarnaast kun je een elektrische luizenkam gebruiken. Je strijkt met deze kam door het haar, zodat de kam de luizen en neten (eitjes) opzuigt en opvangt in een filterzakje.
Nog hoofdluis?
Als de behandeling niet heeft gewerkt, kan het zijn dat de handleiding van bijvoorbeeld de anti-luizenshampoo niet goed is nageleefd of dat er sprake is van een nieuwe besmetting. Het is dan zaak de behandeling nogmaals uit te voeren om het gewenste resultaat te behalen.
Voorkomen van besmetting
Besmetting van luis kan voorkomen worden door lang haar in een vlecht te dragen of een paardenstaart. Zo houdt je de haren bij elkaar. Haarspray kan ook helpen het haar bij elkaar te houden. Bij het vermoeden van hoofdluis, kun je regelmatig (het liefste op wekelijkse basis) controles uitvoeren met het speciale kammetje. Op deze manier kun je zo snel mogelijk luis detecteren en actie ondernemen.
Kortom, is er sprake van luis, dan is kammen de beste oplossing om de hoofdharen ervan te ontdoen.