Antwerpen biedt voor ieder wat wils. Interessante musea, spannende architectuur, unieke (verborgen) plekjes en bijzondere attracties; je vindt het allemaal in de stad aan de Schelde. De ideale stad voor een leuke citytrip dus! Deze tien dingen wil je zeker doen of zien wanneer je in Antwerpen bent.

10 aanraders voor citytrippers in Antwerpen
© Pixabay.com

1. MAS, het Museum aan de Stroom
Dit veelzijdige museum heeft een gigantische collectie van bijna 500.000 stukken. Een verzameling van verzamelingen, zoals ze het zelf noemen. En vanaf het dak heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Antwerpen.

2. ZOO Antwerpen
In deze dierentuin kun je met gemak een halve dag doorbrengen. Loop tussen gorilla’s en chimpansees in de Mensapenvallei en waan je even op de Afrikaanse savanne, compleet met zebra’s en giraffes.

3. Stadsbrouwerij De Koninck
In 2015 opende Stadsbrouwerij De Koninck een belevingscentrum aan de Mechelsesteenweg. Je ziet hier hoe het brouwen van bier in zijn werk gaat en natuurlijk kun je in de bar ook het eindproduct ‘keuren’ onder het genot van een lekker, bijpassend hapje.

4. De Vlaeykensgang
Waan je even in vroegere tijden en stap bij de Oude Koornmarkt 16 door het poortje. Vroeger woonden de armelui van Antwerpen in de Vlaeykensgang, nu is het de thuishaven van het bijzondere restaurant Sir Anthony Van Dyck en diverse antiekzaakjes en kunstgalerijen.

5. De Plantentuin
Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Breng dan een bezoek aan deze groene oase in het centrum: de Plantentuin aan de Leopoldstraat. Nog een plek waar je geen massa’s mensen tegenkomt en kunt genieten van de natuur is de Hobokense Polder.

6. Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal
Een bezoek aan Antwerpen is niet compleet zonder in de bekendste kathedraal van de stad te zijn geweest: de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal. Ervaar de serene sfeer en bekijk ondertussen kunstwerken, zoals ‘Kruisafneming’ en ‘Kruisoprichting’ van Peter Paul Rubens.

10 aanraders voor citytrippers in Antwerpe
© Pixabay.com

7. Het Middelheimmuseum
In het Middelheimpark staan bijna 400 beelden. Wandel gratis langs werken van onder andere Auguste Rodin, Alberto Giacometti en Ai Weiwei en geniet ondertussen van het mooie park.

8. De Ruien
Bekijk Antwerpen eens vanaf een hele andere kant en ga ondergronds! Je wandelt door de oude riolen en grachten van Antwerpen en leert ondertussen van alles over de geschiedenis van de stad aan de Schelde.

9. Chocolate Nation
Altijd al eens willen weten hoe chocolade gemaakt wordt? In dit museum is het niet alleen maar kijken, lezen en luisteren. Nee, je beleeft het verhaal. Van cacaoboon in de jungle, via de haven van Antwerpen, tot aan het smakelijke eindproduct. En natuurlijk krijg je ook de kans om te proeven!

10. Het Havenhuis
Een wandeling langs de Schelde is altijd fijn en als je doorloopt richting haven krijg je al snel dit architectonische hoogstandje in het oog. Het onderste deel is een oude brandweerkazerne, terwijl de nieuwe bovenbouw de vorm van een diamant heeft.

Nog een laatste tip: download de gratis Antwerp Museum APP voor je bezoek aan Antwerpen. In de app vind je tours van vele musea, maar ook (thema)wandelingen door de stad.