Slangenmensen in een ingewikkelde kronkel: voor wie niet bekend is met yoga, lijkt het misschien alleen weggelegd voor acrobaten. Maar de waarheid is dat yoga geschikt is voor iedereen die een soepeler lichaam wil krijgen of zich gewoon beter wil kunnen ontspannen.

Yoga alleen voor slangenmensen of ook geschikt voor jou
© Pixabay.com

Verschillende soorten yoga

Er zijn verschillende vormen van yoga ontstaan, zoals ashtanga yoga, kundalini yoga, hatha yoga en Yin yoga. Sommige vormen van yoga kunnen radicale veranderingen in de spirituele energiehuishouding bewerkstelligen: zoals kundalini yoga. Waarschijnlijk is dit de reden dat yoga in sommige christelijke stromingen als gevaarlijk wordt beschouwd.

Een in het Westen meer bekende vorm van yoga is hatha-yoga. Deze richt zich op het soepeler maken van spieren in combinatie met het gewaarzijn (bewust opmerken) van wat er in het lichaam gebeurt. Dat geeft hatha yoga zowel een sterk fysieke en grondende als een meditatieve kant. Voor de psyche heeft hatha yoga dus ook de gunstige effecten van meditatie.

Voor het soepel maken van spieren en gewrichten is yin yoga het meest geschikt. Dit is namelijk een vorm van yoga die hier speciaal op gericht is.

Elke oefening is een beginnersoefening

Wanneer je een bepaalde oefening wilt doen waar je nog niet voldoende lenigheid voor hebt, dan kun je gewoon rustigaan beginnen met de oefening en stoppen op het punt waarop uw flexibiliteit het nog niet aan kan. Zo kunt u stukje bij beetje de grenzen verleggen.
Bijvoorbeeld: bij “uttanasana” ofwel de “vooroverstrekking”, de oefening waarbij je voorover buigt en de grond raakt, kun je ook doen als je niet ver genoeg kunt strekken om de vloer daadwerkelijk te raken. Buig gewoon steeds een stukje verder naar voren, elke dag opnieuw. Luister altijd goed naar je lichaam en je spieren en forceer niets. Wanneer het pijn begint te doen, stop je op dat punt. De volgende dag probeer je het weer.
Uieindelijk zul je, na dagen of weken volhouden, met gemak de vloer kunnen raken.

Yoga alleen voor slangenmensen of ook geschikt voor jo
© Pixabay.com

Spieren en gewrichten soepeler door yoga

Stapje bij beetje kun je steeds een beetje leniger worden met yoga. Dit kan enorm helpen om bijvoorbeeld rug, nek en schouderklachten te verbeteren. Ook in de fysiotherapie-praktijk worden vaak oefeningen meegegeven die van yoga zijn afgeleid.

Bijvoorbeeld de Kat, waarbij de beoefenaar op handen en knieën zit en de rug op de ademhaling buigt en strekt, is een zeer goede oefening voor mensen met bepaalde rugklachten. Er is ook de kaars, waarbij je op je achterhoofd en nek rust met de benen in de lucht. Maar ook simpelweg het losdraaien van de schouders en het hoofd kunnen worden toegepast bij hatha-yoga.

Beginnen met yoga op Internet

Voor wie begint met yoga zijn er onder andere op Youtube.com tal van laagdrempelige instructievideo’s te vinden die weinig handigheid of soepelheid vereisen. Het eenvoudigweg zoeken op “yoga voor beginners” kan je helpen een geschikte keuze te maken uit de talloze yoga-oefeningen die er bestaan.

Zoek een leraar

Mocht je verder willen met yoga, dan is het vinden van een goede yoga-leraar (die niet het gevoel geeft dat je niet flexibel genoeg bent of over je grenzen heen pusht) aan te bevelen.