Amsterdam! Veel beschreven in liedjes, dikwijls gezien in films en beroemd en berucht vanwege het feit dat alles er zo’n beetje kan en mag. Natuurlijk bezichtig je er de Dam, het paleis, de winkelstraten en coffeeshops en de zoo van Artis. Maar er is natuurlijk veel meer te zien en te doen!

6 niet te versmaden to-see's in Amsterdam
© Pixabay.com

Poptempel Paradiso

Zorg dat je tijdens het plannen van je citytrip naar Amsterdam kaartjes bemachtigt voor een concert of feest in het legendarische Paradiso, dit is heilige grond voor de muzikanten. Er waren hier iconische optredens te zien van Nirvana, Prince, ‘ons eigen’ dEUS… menige grootheid die in Amsterdam wil spelen, kiest voor de voormalige kerk aan de Weteringschans, midden in het centrum. Het is een majestueus gebouw met de rijkste muziekhistorie van Nederland.

De Johan Cruyff ArenA

Voetballiefhebber? Het nog niet zo oude stadion van Ajax is vernoemd naar Nederlands grootste voetballer ooit en je kunt er een rondleiding doen. Ajax was onlangs de favoriete Champions League-deelnemer van voetbalfans over de hele wereld en verraste vriend en vijand door Bayern München, Real Madrid en Juventus van zich af te slaan met swingend voetbal. Vlaamse spelers als Tobias Alderweireld en Jan Vertonghen zijn gek op hun ex-club en het schitterende stadion.

De musea

Waar de Vlamingen Pieter-Paul Rubens voortbrachten, herbergt Amsterdam het grootste werk van Rembrandt van Rijn: de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Een must voor de bezoeker van Amsterdam. Je slaat in Rome het Colosseum immers ook niet over! Hiernaast heb je het Stedelijk Museum en vergeet alsjeblieft het Van Gogh Museum niet.

6 niet te versmaden to-see's in Amsterda
© Pixabay.com

De parken

Op mooie dagen relaxen de Amsterdammers in het Westerpark (waar ook de studio van o.a. De Wereld Draait Door zich bevindt) en het Vondelpark. Dat laatste ligt ook in het centrum van de stad en is ‘s zomers een bont tafereel van picknickende passanten, schrijvers en mensen die muziek maken. Het park inspireerde Remco Campert tot zijn beroemde boek ‘Het Leven Is Vurrukkulluk’.

De Nieuwedijk

Natuurlijk winkel je in de Kalverstraat, maar als je de Dam oversteekt, sla dan ook de Nieuwedijk in: hier bevinden zich wat minder voorspelbare winkels, die vaak ook wat goedkoper zijn. Een lange, gezellige winkelstraat die richting Martelaarsgracht leidt. Sla hier linksaf en bezoek café Dante, ooit de stamkroeg waar kunstenaar/muzikant Herman Brood zijn rekeningen betaalde met schilderijen.

De Albert Cuyp markt en de Jordaan

Markt op zijn Hollands: rauw, druk en recht voor je raap. Zet alle schroom van je af en raak in gesprek met échte Amsterdammers, die je nog vindt op de Albert Cuyp markt (of de Wester- of Dappermarkt). Oer-Amsterdams gezellig! Ook de Jordaan is een mooie, hippe en beroemde wijk, maar de echte Amsterdammers wonen hier niet meer. Overigens is het slim om voor je vervoer tussen alle bezienswaardigheden een GVB Dagkaart aan te schaffen, voor onbeperkt vervoer met bus, tram en metro. Veel plezier in Amsterdam!