Welke spullen kun je zelf maken? In een tijd waarin duurzaamheid en dus zuinigheid hot items zijn, vraag je je dat wel eens af. Moet je nou echt al je meubels bijvoorbeeld bij de Zweedse gigant halen? Antwoord: neen. Ten eerste omdat je met zelf maken goedkoper uit bent, ten tweede omdat het origineler is. En ten derde: duurzamer. En dat geldt voor meer nuttige dingen!

Nuttige spullen maak je zelf
© Pixabay.com

Compostbakken

Het hergebruiken van groente-, fruit- en tuinafval als compost, dat is al heel lang normaal en prima bijdrage om je afvalberg te beperken. Sommige mensen schaffen daar dure systemen voor aan, maar met wat oud hout kom je al een heel eind. Het gaat erom dat je twee of drie bakken creëert waarin je het afval laat composteren. Ze moeten groot genoeg zijn om zo nu en dan met een schep of riek in de kunnen werken, de compost moet omgeploegd worden zodat alle etensresten composteren. Je kunt online vinden hoe je ze maakt.

Meubels

In de eerste alinea al genoemd: meubels. Het zoveelste kastje kopen, dat iedereen al heeft? Niet doen. Scoor een paar gratis pallets op een industrieterrein, ze liggen dikwijls voor het oprapen. Haal ze uit elkaar en kom erachter dat het prachtig hout is. Met een verfje of een laag lak krijgt het hout ook nog eens een mooie kleur, maar wie meer van het natuurlijke aspect houdt, kan er ook voor kiezen om het meubel allen te schuren. Dit is behalve nuttig en duurzaam ook rustgevend, het zelf ontwerpen en maken van meubeltjes. En je kunt ze zo maken dat ze precies in je hoek of nis passen.

Nuttige bakmaterialen zoals ovens

Je ziet het vaak op tv, mensen die van een oude (lege!) gastank een barbecue of rookoven maken. Zo moeilijk is dat niet en het scheelt heel veel geld. Sommige mensen maken zelfs een complete pizzaoven in hun tuin, op YouTube vind je hoe dit moet. Met de barbecue kun je het hele jaar door vlees en groenten grillen, in de rookoven kun je vis, kazen en knoflook van een heerlijke rooksmaak voorzien en in de pizzaoven bak je behalve pizza’s ook broden en taarten.

Nuttige spullen maak je zel
© Pixabay.com

Kattenspeelgoed

Katten moeten veel spelen, vooral de jonge huistijgers hebben dit nodig. Er zijn diverse websites waar je kunt lezen hoe je zelf kattenspeeltjes maakt. Een propje zilverpapier vinden de meeste katten al een ideale speelbal. Maar je kunt mandjes maken van een oude trui, of een katten-tipi van een oud t-shirt. Zo zijn die oude kleren ook ergens nuttig voor. Je kat is er maar al te blij mee!

Geurkaarsen

Restjes kaarsen, niet weggooien! Verzamel ze in een bak, smelt ze en voeg eventueel etherische oliën toe voor een geur, giet het geheel in een blikje op potje en hang er de lont in voordat het vet weer is gestold. Is net als andere vormen van knutselen ook rustgevend!