De corona-crisis heeft voor vele veranderingen gezorgd op de werkvloer. Voor een groot deel van ons is de overstap naar werken van thuis uit, het zogenaamde telewerken, bespoedigd geweest door de vraag van de overheid om onze contacten te verminderen tijdens de eerste lockdown. Wat we vroeger in de vergaderruimte deden, wordt nu in onze woonkamer via video gedaan met programma’s als o.a. Zoom, Skype en Microsoft Teams. Het is gewoonte die we – enerzijds genoodzaakt – zijn blijven behouden het afgelopen jaar. Sindsdien zijn er al veel verbeteringen aangebracht of voorgesteld om deze virtuele meetings vlotter te laten verlopen.

Video-meetings vermoeiender dan echt vergaderen
© Pixabay.com

Oud versus nieuw

Toegegeven, in het digitale tijdperk waarin we nu leven, kunnen we al veel beter alles vanop een afstand regelen. Vele gesprekken verlopen via de webcam. Vroeger werd dit hooguit gedaan voor die verre kennis of buitenlandse firma waar je zaken mee deed. Nu heeft iedereen deze meetings op dagelijkse basis. Maar in hoeverre blijven deze gesprekken nog productief, als je met tien hebt ingebeld en bij twee collega’s blijft de camera hangen, bij eentje loopt de video achter op het geluid en bij nog drie anderen werkt de microfoon helemaal niet naar behoren. Hoe vaak praat je door elkaar of weet je niet wanneer je iets mag zeggen? Die (onbedoelde) stilte, kan als enorm stressvol beschouwd worden.

Digistress

Het fenomeen bestond al voor 2020, maar is de voorbije maanden in aantallen en intensiteit gegroeid. Als de technologie voor deze vergaderingen niet wil meewerken en je daardoor de essentie van de boodschap niet hebt meegekregen, kan dat enorm frustreren. Had een meeting van normaal tien minuten echt een halfuur moeten uitlopen? Nu zit je nog meer in tijdsdruk om alles voor het einde van de week af te werken. En hoe komt dat?

Video-meetings vermoeiender dan echt vergadere
© Pixabay.com

Moeilijkheden met video-meetings

Je bent voortdurend in beeld. Vaak kijk je ook nog eens op jezelf, in een klein hoekje van het scherm. Bij occasionele skype-gesprekken is dit meestal niet zo vervelend, omdat dit in een informele sfeer gebeurt. In je professionele leven ben je je veel meer bewust van je eigen lichaamstaal en houding dan je zou hebben als je in een fysiek gesprek met iemand zou zitten. Aan de andere kant kan je de lichaamstaal van anderen minder goed zien, omdat je vaak enkel het gezicht van iemand in beeld hebt. Dat zorgt onwillekeurig voor stress. Heeft iedereen me wel goed begrepen? Heb ik iedereen duidelijk verstaan?
Staren naar een computerscherm is sowieso niet goed voor je ogen en concentratie, daar zijn al veel wetenschappelijke studies over gedaan. Video-meetings helpen hier natuurlijk niet bij. Momenten die je vroeger eens weg van de computer spendeerde, zijn nu ook allemaal ingevuld door dit.

Conclusie

Daarom is het belangrijk om genoeg pauzes te houden, weg van je laptop. Probeer deze meetings zoveel mogelijk te beperken waar mogelijk. Bespreek enkel het noodzakelijke. Zet desnoods niet altijd je camera aan, als dit niet verplicht is.