Je zou kunnen zeggen dat deze wereld meer verbonden is dan ooit tevoren. Vrienden, familie en vreemden die mijlenver uit elkaar wonen, kunnen direct communiceren dankzij sociale media en e-mail. Iedereen kan vanuit Brussel op het vliegtuig stappen en binnen enkele uren de halve wereld bereiken. In grote smeltkroezen over de hele wereld mengen duizenden mensen uit verschillende landen en culturen zich en breken ze het brood. Het is alsof tijd en ruimte ineenstorten, waardoor allerlei soorten mensen dichter bij elkaar komen – toch voelen zo velen van ons zich eenzaam en lijken ze het niet van zich af te kunnen schudden. Dus wat moet je doen als je je blauw voelt zonder iemand om op te leunen? Dit is wat therapeuten, artsen en onderzoekers zeggen over enkele van de beste strategieën om met eenzaamheid om te gaan:

Eenzaamheid kun je er iets tegen doen
© Pixabay.com

Geef het een naam en een waarde
Aan andere mensen vertellen dat je eenzaam bent, kan eng, beschamend en zelfvernietigend zijn. Maar het uiten van dat gevoel kan het begin zijn om het los te laten. We hebben de neiging om eenzaamheid in België te stigmatiseren en gelijk te stellen met een eenling of een verliezer. Dat stigma moedigt ons aan om niet toe te geven wanneer we eenzaam zijn. Als we onze eenzaamheid ontkennen, wordt die alleen maar bestendigd, dus voordat we kunnen herstellen, moeten we eerlijk zijn – in ieder geval met onszelf – over wat we meemaken.

Maak een inventaris van de verbindingen die je al hebt
Soms als we ons eenzaam voelen, kunnen we niet zien wat er recht voor ons is. Velen van ons krijgen tunnelvisie als het gaat om genegenheid en intimiteit, in die zin dat we alleen bepaalde gedragingen ‘tellen’ en andere buiten beschouwing laten. Het valt ​​misschien op dat vrienden elkaar niet vertellen dat ze van elkaar houden, of hun posts op sociale media niet ‘leuk’ vinden, maar men ziet over het hoofd dat ze altijd vrijwillig meewerken als men een thuisproject moet doen. Als ze hun definities van genegenheid en liefde uitbreiden met een breder scala aan gedragingen, ontdekken ze vaak dat ze niet zo achtergesteld zijn als ze aanvankelijk dachten.

Eenzaamheid kun je er iets tegen doe
© Pixabay.com

Erken dat je niet de enige bent (in je eenzaam voelen)
Als 22% van de Belgen zich constant eenzaam voelt, weet dan dat als je je geïsoleerd voelt, je dezelfde ervaring deelt met vele andere mensen. Als men eenzaam is herinnert men zichzelf het beste eraan hoe alomtegenwoordig eenzaamheid is en stelt men zich het beste voor dat men verbonden is met alle eenzame mensen daarbuiten. Soms luistert men naar Eleanor Rigby [door de Beatles] om dat punt te benadrukken. Eenzaamheid is een gezonde emotie, die plekken onthult waarin we verlangen naar verbinding.

Neem de tijd om te vertragen
Als je vaak bezig bent, rondloopt met je to-do lijst of het gevoel van drukte wordt benadrukt door alle vergaderingen op het werk, is het misschien tijd om op de rem te gaan staan. Soms als de werkschema’s van mensen te lang worden, beginnen ze de verbinding met zichzelf en andere mensen te verbreken. Ze worden overweldigd door overbelasting en te veel stimulatie. Dus de oplossing is gewoon om te ontspannen en te doen wat het lichaam nodig heeft.