De dood, ongeacht de details, kan degenen die hij achterlaat, verwoesten. Broer, zus, zoon, dochter, moeder of vader – alle verliezen zijn aanzienlijk. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen mensen die een bepaald soort verlies hebben meegemaakt, is individueel verdriet net zo uniek als de persoon die het ervaart en hun relatie met de persoon die is overleden. Hoewel we aarzelen om te categoriseren en voorzichtig zijn om niet te vergelijken, erkennen we wel dat het waardevol is om overeenkomsten te erkennen. Gedeelde ervaringen vertellen ons, als er niets anders is, dat we niet de enigen zijn. En als andere mensen soortgelijke problemen hebben gehad als wij, dan is ons verdriet misschien niet zo gek als het soms lijkt.

Hoe ga je om met het verlies van je partner
© Pixabay.com

Vandaag willen we enkele van de redenen bespreken waarom het moeilijk is om de dood van een echtgenoot, verloofde, vriendin, vriend of partner te rouwen. We gaan u niet vertellen hoe u deze verliezen kunt treuren, omdat we niet echt geloven dat ‘soort’ verlies een bepaalde manier van omgaan dicteert. We weten echter dat dit soort verliezen zeer specifieke barrières, struikelblokken en secundaire verliezen kunnen vormen.

Ze waren je beste vriend
We schreven onlangs een bericht over het rouwen om de dood van een beste vriend. Na afloop zeiden veel mensen dat hun partner hun beste vriend was, waardoor hun verlies tweevoudig leek.

Ze waren uw go-to-ondersteuningspersoon
Wie was de eerste persoon die je belde toen er iets gebeurde? Het hoefde geen groot iets te zijn, zoals een noodgeval, het had een klein iets kunnen zijn, zoals iemand die je irriteert op het werk. Voor velen van jullie was je significante ander de enige persoon die wist hoe lang hij je moest laten luchten en hoe hij je kon kalmeren. Er zijn zelfs momenten waarop u na een vreselijke dag nog steeds de telefoon opneemt om ze te bellen, alleen om eraan te worden herinnerd dat ze weg zijn.

Hoe ga je om met het verlies van je partne
© Pixabay.com

Ze hebben je onvoorwaardelijke liefde gegeven
Liefde is misschien niet blind, maar is vaak zeer acceptabel. Je partner was misschien de enige persoon die wist hoe erg gebrekkig en gek je was, maar koos er toch voor om van je te houden. De wereld kan donker aanvoelen als het lijkt alsof er niemand in de wereld is die je zal accepteren en liefhebben zoals je werkelijk bent.

Zij waren de enige persoon die je echt kende
Misschien wist je partner hoe je je koffie nam en hoe je van je eieren hield. Misschien kenden ze je zwakheden en angsten; waar je vandaan kwam en wat je hebt meegemaakt. Het kan geruststellend zijn om ‘bekend’ te zijn, maar dit soort ‘weten’ is niet gemakkelijk te vinden en het duurt lang om het op te bouwen.

Ze hielden rekening met uw behoeften en uw welzijn
Hoewel ze van tijd tot tijd misschien egoïstisch waren (wie niet?), dachten ze over het algemeen waarschijnlijk aan je behoeften en wilden ze dat je gezond en gelukkig zou zijn. Nadat je zo iemand in je leven hebt gehad, kan het erg eng en isolerend zijn om hem niet te hebben.