Loopt jouw huis langzaam maar zeker vol met overbodige spullen? Kom je er niet aan toe om op te ruimen? Lees dan deze 5 tips om je woning leger, opgeruimder en leefbaarder te maken.

5 tips voor een opgeruimd huis
© Pixabay.com

1. Maak een schoonmaakrooster
Een schoonmaakrooster helpt je om de werkzaamheden te ordenen en op gezette tijdstippen uit te voeren. Ook helpt het als een stok achter de deur. Hang het op een goed zichtbare plek op. Dan word je constant herinnerd aan een klus dat gedaan moet worden, en tegelijk kan je trots zijn op het werk dat al gedaan is! Woon je samen met kinderen of huisgenoten? Deel de taken in met de naam van de verantwoordelijke erachter. Laat elke persoon eventueel aftekenen wanneer de klus gedaan is.

2. Werk met de 3-minutenregel
In een huis waar geleefd wordt ontstaan constant nieuwe klussen, die niet persé in een schoonmaakrooster thuishoren. De afbladderende verf in de hal, de schimmel in de badkamer, de hoop ongesorteerde boeken in de slaapkamer. Al deze kleine werkjes stapelen zich op, en vormen in je hoofd dan een bezwaarlijke lijst. Uiteindelijk negeer je die liever dan dat je er mee aan de slag gaat. De 3-minutenregel kan je helpen! Elke keer dat je in huis iets ziet dat moet gebeuren, vraag je je af: duurt het minder dan 3 minuten om de klus uit te voeren? Als dat zo is: direct doen! Zo kom je van die vervelende, slingerende klusjes af.

3. Beperk je consumptie
Alles wat je je huis binnenhaalt moet gebruikt worden of een plekje krijgen. Ga daarom van elke nieuwe aankoop of gelukkige vondst na of je het echt nodig hebt. Zo niet, laat het dan staan. Je kan ook de regel voor jezelf instellen: voor elk ding dat er je huis binnenkomt, gooi je iets uit dezelfde categorie (kleding, snuisterij, boek, serviesgoed) weg!

5 tips voor een opgeruimd hui
© Pixabay.com

4. Pleeg triage op je spullen
Het kan moeilijk en vervelend zijn om afscheid te nemen van je spullen. Rationeel nadenken laat je inzien dat sommige spullen echt niet nodig zijn. Ga er rustig voor zitten en deel je bezittingen in drie categorieën in. Heb je dit object regelmatig nodig in je dagelijks leven? Bewaar het dan in de woonkamer. Heb je dit object niet regelmatig nodig, maar is er een reëele kans dat je het binnen een jaar zult gebruiken? Bewaar dit object in een opslagrek, in de schuur of in een opslaghok. Denk je, als je eerlijk bent, dat je dit object nooit meer zal gebruiken? Gooi het dan weg – of doneer het aan een kringloopwinkel of inzameling.

5. Koop opslagrekken
Wil je graag zo veel mogelijk van je geliefde spulletjes bewaren? Prima – dan gooi je ze niet weg, maar leg je ze op een plek waar ze minder hinderlijk zijn. Hoge, diepe en stevige opslagrekken kunnen hier ontzettend bij helpen. Op elke verdieping kan je heel veel spulletjes stallen. Zeker als je ook nog eens gebruik maakt van stapelbare dozen of bakjes. De spullen zijn nu makkelijk terug te vinden en je struikelt er niet langer over. Je hebt netto nog even veel rotzooi – maar het is nu goed gesorteerde, overzichtelijke en netjes opgestapelde rotzooi!