De sjaal zorgt voor net dat beetje extra in je outfit, het is het ideale accessoire om op een subtiele manier op te vallen en extra kleur aan te brengen. Je kunt hem op allerlei verschillende manieren dragen. Hier een aantal van de meest geziene voorbeelden.

1 Sjaal, oneindig veel manieren om hem te dragen
© Pixabay.com

De makkelijke manier: één keer omslaan

Een langere sjaal hang je om je nek en slaat één uiteinde over je schouder, waarbij het gedeelte dat je op de rug draagt, vrij lang is. Zo deden ze dat in de jaren ’80 vaak en nog steeds geeft het een hippe, losse uitstraling. Zanger Lenny Kravitz droeg hem begin deze eeuw al zo. Kies in dit geval voor een wat smaller model, omdat het op de rug gedragen gedeelte tijdens het lopen anders vaak terugvalt.

De col

Een sjaal net zo lang om de nek wikkelen zodat een col ontstaat, is tegenwoordig ook populair. Zo zit de sjaal niet in de weg als je bijvoorbeeld iets gaat eten op een terras, waait hij niet tegen je hoofd en zorgt hij voor optimale warmte. Je kunt ook een col kopen, een sjaal waarvan de uiteinden aan elkaar bevestigd zijn. Die knoop je twee, drie keer om. Maar die bieden niet de mogelijkheden van een normale sjaal.

De zakenmans-knoop

De zakenmans-knoop noemen we hem maar even: de sjaal eenmaal dubbelvouwen, om de nek hangen en de twee uiteinden naast elkaar onder de kin door de lus halen. Het wordt veel gezien bij zakenmannen die hun nette pak op willen fleuren en in hun vrije tijd casual over willen komen. Ze dragen de sjaal dan ook binnenshuis. Vaak is deze knoop bedoeld om de buik te maskeren, maar benadrukt hij deze juist meer, omdat met zo’n knoop de sjaap natuurlijk twee keer zo kort wordt. In dit geval is het raadzaam voor een langere sjaal te kiezen.

1 Sjaal, oneindig veel manieren om hem te drage
© Pixabay.com

De sjaal die gedeeltelijk als hoofddoek dient, of juist de klassieke manier

Lange sjaals kunnen om zowel nek als hoofd geknoopt worden. Lekker warm in de winter! Maar wel veel gedoe, je kunt er ook een muts bij dragen. Kies eerder voor deze dracht: de sjaal enkele malen rondom de nek wikkelen en de uiteinden aan de voorkant dragen, dat is de meest geziene manier en op modefora beschreven als de ‘klassieke’. Voetbalsupporters dragen de sjaal ook het vaakst zo.

Los!

Voor een rijke, misschien ietwat elitaire maar vooral elegante look doe je niks met de sjaal. Je hangt hem om je nek en dat is alles. Het is een soort fashion statement: ik draag een sjaal. Vaak zijn dit sjaals met opvallend motief of een opdruk. Je moet er verder eigenlijk niet te veel over nadenken, zolang hij maar prettig zit. Een sjaal vormt niet zelden een onpraktisch accessoire dat na gezellige avonden vaak bij de gevonden voorwerpen terecht komt.