Heb je een stuk grond bij je huis? Dan ben je gezegend, niet iedereen kent deze luxe. Het is daarom zonde om er alleen tegels neer te leggen en de ruimte te gebruiken voor fietsen en rommel. Je kunt er een idyllische plek van maken! Hier wat tips om je tuin in een paradijsje om te toveren.

Zo maak je van je tuin een paradijsje
© Pixabay.com

Verdelen in terras- en groengedeelte

Maak allereerst een mooie verdeling: waar plaats je planten en bomen, welk deel ruim je in als moestuin en waar ga je op mooie dagen van een pint genieten? Houd hierbij rekening met de baan van de zon. Die moet, als het kan, ‘s morgens de planten van licht voorzien en ‘s middags het terras belichten. Dat zou althans ideaal zijn.

Terras (met overkapping?)

Denk aan warme kleuren voor het betegelen van je terras. Maak het beschut door enkele haken te bevestigen, waar in de lente en zomer een tarp (zeildoek) kan hangen. Het creëren van een overkapping is natuurlijk helemaal mooi, dan kun je er ook ‘s winters zitten. Een tuin is immers veel te leuk om maar een paar maanden per jaar van te profiteren.

Moestuin

Voor een geheel zelfgekweekte en heerlijke pastaschotel heb je maar een paar vierkante meter tuin nodig: in ons klimaat gedijen tomatenplanten prima. Ook courgettes, wortelen, uien, knoflook en borlotti-bonen zijn relatief makkelijk te kweken. Ze hebben zon nodig, en gezonde grond. Een enkele tomatenplant kan al voor een kilo tomaten zorgen. Basilicum kweek je vanaf juni in een kleine kas.

Terracotta potten

Verspreid door de hele tuin zorgen terracotta potten met hun aardse, warme kleur voor nog meer gezelligheid. Doe er heerlijk geurende kruiden zoals lavendel en rozemarijn in. Je tuin begint zowaar op een Toscaans tafereel te lijken!

Zo maak je van je tuin een paradijsj
© Pixabay.com

Vijver

Een vijver, met eventueel een fonteintje en wat vissen, daar kunnen mensen vaak uren naar kijken. Het is niet moeilijk om zoiets te creëren; een plastieken cementbak is niet duur en scheelt een hoop gedoe. Je graaft hem in, vult hem met planten en de vissen hebben het er heerlijk. Denk wel aan een manier om reigers op afstand te houden. Deze snacken graag in tuinvijvers.

Een druivenrank of pergola

Een druivenrank of pergola zorgt ook voor beschutting, en bovendien voor heerlijke druiven. Zelf wijn maken is trouwens niet héél erg moeilijk. Al weet je van tevoren niet of je zelfgemaakte wijn goed zal smaken, het gaat om het idee. Druiven doen het verrassend goed in ons regenklimaat en de slingerende planten vormen een mooie decoratie.

Een kippenhok

Nog ruimte over? Wat gaat er boven een paar gezellig kakelende kippen in je tuin? ‘s Nachts moeten ze veilig in hun hok zitten, overdag kunnen ze vrij in het rond scharrelen, mits je tuin afgesloten is. Je wilt niet dat de leveranciers van je eitjes weglopen natuurlijk. Doe informatie op en geniet van je tuin!