Iedereen krijgt er wel eens mee te maken, een litteken. Een litteken kan ontstaan door een ongeluk(je), ziekte of operatie of doordat je in aanraking met kokend water, olie of vuur bent gekomen. Soms is dat litteken voor iedereen zichtbaar. Daar waar de ene persoon er geen moeite mee heeft dat hij of zij een zichtbaar litteken heeft, kan het voor de andere persoon een vervelend iets zijn. En litteken kan behalve dat het ontsierend is, ook pijn en jeuk veroorzaken.
Heb jij een litteken dat je liever wilt maskeren? In onderstaand blog vind je een aantal tips.

Tips om een litteken te verdoezelen
© Pixabay.com

Make-up

De eenvoudigste manier om een litteken te verbergen, is door het met make-up te (laten) camoufleren. Of dit mogelijk is, hangt van de grootte en structuur van het litteken af. Je hebt hiervoor een voedende crème, een goede concealer en optioneel foundation nodig.
Breng als eerste de voedende, hydraterende crème op het litteken aan en breng vervolgens een klein beetje concealer in de juiste kleur, die bij jouw litteken past, aan.

  • Met een groene concealer kun je een roze- of roodkleurig litteken verbergen
  • Met een gele concealer kun je een paars- of bruinkleurig litteken verbergen
  • Met een concealer dit bij jouw huidskleur past, verberg je een litteken zonder pigment
    Gebruik je foundation? Breng die vervolgens met mate over de concealer aan.

Speciale cosmetica

Wanneer je op bovenstaande wijze je litteken(-s) niet kunt camoufleren, probeer dan een speciale cosmetica die voor het onzichtbaar maken van ernstige huidproblemen is bedoeld, bijvoorbeeld Dermacolor. Met een dun laagje bereik je eenvoudig een natuurlijk effect. Andere merken zijn Biodermal, Vichy en Coverderm.

Tatoeage

Met een tatoeage kun je je litteken permanent minder laten opvallen. Je hebt hierbij twee opties:
a. Je litteken wordt zo ingekleurd dat het bij je eigen huidskleur pas en het daardoor nauwelijks meer zichtbaar is
b. Over het litteken wordt een tatoeage geplaatst. Behalve dat het litteken nauwelijks meer zichtbaar is, houd je er ook nog een mooie tatoe aan over

Tips om een litteken te verdoezele
© Pixabay.com

Medicinale crème

Is je litteken vrij recent ontstaan, niet ouder dan twee jaar en plat? Gebruik dan een medicinale crème die je litteken vervaagt. De werking van dit soort crèmes is bewezen.

Siliconen

Het dragen van een siliconenpleister kan ervoor zorgen dat je litteken behoorlijk minder wordt. De pleister moet je de hele dag dragen. In plaats van een siliconenpleister kun je ook een paar keer per dan siliconengel op het litteken aanbrengen. Over de gel kan desgewenst make-up worden aangebracht.

Een andere look

Als je litteken op je voorhoofd, in je nek, of de buurt van je oren zit, zou een ander kapsel uitkomst kunnen bieden, bijvoorbeeld door het knippen van een pony. Je kapper dient je hierin graag van advies.

Kleding

Bij een litteken in je hals kun je dit natuurlijk met een leuk sjaaltje camoufleren. Wanneer er op je armen of benen een litteken zit, kun je dat met de juiste kledingkeuze goed verhullen. Bij warm weer kun je bijvoorbeeld kleding van een luchtig materiaal kiezen, zodat de huid wel bedekt is maar je zo min mogelijk last van de warmte ondervindt.

Sieraden

Littekens op polsen of handen kunnen soms heel eenvoudig worden verborgen met een groot horloge, een mooie armband of met ringen.