Vitamine D is één van de stoffen waar je niet zonder kan. De vitamine is nodig voor stevige botten en sterke spieren. Ook je natuurlijke afweer kan niet zonder een regelmatige dosis. Tegelijk hebben veel Europeanen, vooral ouderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die weinig buiten komen, een Vitamine D-tekort.

Vitamine D wat doet het en hoe kom je eraan
© Pixabay.com

Waar is Vitamine D precies goed voor? En hoe kan je een tekort aan deze stof aanvullen?

Wat doet Vitamine D in je lichaam?
Vitamine D is een essentiële stof voor het menselijk lichaam. Het komt in je lichaam voor in twee soorten: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Deze stoffen hebben de volgende functies:

  • Het zorgt dat je lichaam calcium uit je voeding kan opnemen. Calcium is nodig voor de aanmaak van botcellen en tandglazuur. Zeker mensen met osteoporose (botontkalking) zijn gebaat bij de vitamine.
  • Het stimuleert de vorming van spiercellen, waardoor spieren gezond en sterk blijven. Na een blessure of sporten herstellen je spieren zich sneller.
  • Vitamine D stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, de cellen die ziekteverwekkers opsporen en doden. De vitamine is dus nodig voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine D aanmaken in de zon
De belangrijkste manier waarop wij Vitamine D in ons lichaam krijgen, is via zonlicht. Onder invloed van de zon maakt onze huid deze Vitamine zelf aan. Een regelmatige blootstelling aan de zon helpt om een tekort aan de vitamine aan te vullen. Vanzelfsprekend is dat in de lente en zomer eenvoudiger dan in de winter. Ook is zonlicht niet alleen maar gezond voor de huid. Vermijd in de zomer de felste zon of smeer je in met zonnebrand – de UV-straling van de zon veroudert de huid en kan zelfs tot huidkanker leiden.

Vitamine D in de voeding
Er zijn ook verschillende voedingsmiddelen die Vitamine D bevatten die door het lichaam kan worden opgenomen. Het gaat dan jammer genoeg slechts om kleine hoeveelheden. Vette vissoorten zoals makreel, paling, zalm en forel bevatten de meeste vitamine. Vet vlees en eieren bevatten ook een milde hoeveelheid van de vitamine. En veel bak- en braadproducten zoals boter, margarine en olie bevatten kunstmatig toegevoegde Vitamine D. Toch blijft naar buitengaan en zon vangen de beste manier om de vitamine in je lichaam te krijgen!

Vitamine D wat doet het en hoe kom je eraa
© Pixabay.com

Vitamine D-supplementen slikken
Een andere manier om deze belangrijke stof binnen te krijgen is door supplementen te slikken. Capsules en tabletten met geconcentreerde Vitamine D is bij de drogist verkrijgbaar en kan ook door de huisarts worden voorgeschreven. Over het algemeen wordt het nemen van Vitamine D-supplementen als veilig en effectief beschouwd. Daarbij moet de voorgeschreven hoeveelheden niet overschreden worden.

Vitamine D en corona
De vitamine versterkt het immuunsysteem, waardoor ziekteverwekkers effectiever bestreden worden. Dat geldt ook voor virussen, waaronder het coronavirus (COVID-19). Verschillende wetenschappers en dokters raden daarom mensen in risicogroepen aan om meer Vitamine D op te nemen. Vitamine D is zeker geen wondermiddel tegen corona, maar het draagt wel bij tot de algemene weerstand van het lichaam en dat is eerder een voordeel, dan een nadeel.