Slapen en kinderen, het rijmt niet altijd. Terwijl het ene kind behoefte heeft aan veel slaap, krijg je het andere met geen stokken naar bed. Maar hoeveel slaap heeft jouw kind nu juist nodig en, wat is de ideale bedtijd per leeftijd. Hoe zorg je voor een gezonde slaaproutine en wat doe je als je kind slaapproblemen heeft. In dit artikel nemen we je, tussen schemer en duister, mee naar het land waar jouw kind zijn dromen beleeft.

Slaap, kindje, slaap
© Pixabay.com

Slaapbehoefte is leeftijdsgebonden
Pasgeboren baby’s slapen bijna het klokje rond maar naarmate de kindjes ouder worden, neemt hun behoefte aan slaap af. Een kind dat jonger is dan één jaar heeft ongeveer 14 uur slaap nodig en per jaar kun je er ongeveer één uurtje van aftrekken. Weet wel dat het gaat om de uren dat ze effectief slapen en niet de tijd dat ze in bedje liggen.

Hoe kun je voor een gezonde slaaproutine zorgen
Als je wilt dat je kind een goede slaapgewoonte krijgt en voldoende slaap heeft, ben jij degene die het moet aanleren. In de meeste gevallen gaat het goed maar soms heb je veel geduld en liefde nodig. Eén van de belangrijkste dingen is consequent zijn en daar loopt het wel eens fout. Kinderen weten precies hoe ze mama en papa om de vinger kunnen winden en daar maken ze handig gebruik van. Het is aan jou om alle krokodillentraantjes en doorzichtige smoesjes te doorgronden zodat ze weten wat jij van haar of hem écht verwacht.

Slaap, kindje, slaa
© Pixabay.com

Eén nachtje maar…
Eén nachtje tussen mama en papa slapen, één nachtje op de bank in slaap mogen vallen, één nachtje bij je kind liggen tot het indommelt of één avond toch nog even uit bed mogen. Voor een kind is er geen verschil tussen één of meerdere nachtjes en het weet verdomd goed hoe het jou zo ver kan krijgen. Wanneer je voet bij stuk houdt en je kind keer op keer, zonder er teveel woorden aan te verspillen, weer naar bed brengt, zal de boodschap echt wel duidelijk overkomen. Na enkele nachtjes houdt de strijd op en heb je het de gezonde routine aangeleerd.

Niets komt vanzelf
Gelukkig zijn de meeste kinderen makkelijke slapers en geven ze weinig problemen bij het slaapritueel. Heb je een moeilijke slaper, dan is het een ander paar mouwen. Tal van ouders – meestal de mama’s – worden overstelpt door schuldgevoelens indien ze niet toegeven aan de drang van hun kind om wakker te blijven. Ben jij een mama die tot deze groep behoort en wil je een gezonde nachtrust voor je kind, dan is er voor jou echt wel werk aan de winkel. Vaak is het zo dat de gebrekkige slaaproutine van een kind, te maken heeft met het gemak van de moeder. Als het erom gaat dat je geen gezeur aan je hoofd wilt, je geen zin hebt in een wenend kind of je liever niet alleen op de bank zit, hou dan in je achterhoofd dat jij het bent die meewerkt aan het problematisch slaapgedrag van je oogappeltje.