Dagelijks voldoende slapen is nodig om van de geleverde inspanningen overdag te herstellen. Alleen op die manier kun je er daags daarna weer volop tegenaan. Slaap is ook nodig om je gezondheid in stand te houden. Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid. Het houdt je ook mentaal in conditie. Dat stimuleert namelijk je brein waardoor je geheugen verbetert en je je beter kunt concentreren. Maar hoe merk je dat je te weinig slaapt en wat zijn de belangrijkste oorzaken?
Hoeveel slaap heb je nodig?
Hoeveel slaap je nodig hebt hangt van meerdere factoren af en vooral van je leeftijd, geslacht en van de duur en intensiteit van de geleverde inspanningen overdag. De hoeveelheid slaap verschilt ook van persoon tot persoon. Sommige personen hebben genoeg aan enkele uren slaap terwijl anderen nooit genoeg kunnen slapen. In het algemeen wordt aangenomen dat acht uur slaap per nacht ideaal is.
Nadelen van te weinig slaap
Maar liefst tien procent van de bevolking kampt met ernstige slaapproblemen. Dat heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Je hebt al vlug een tekort aan energie, bent constant vermoeid, presteert ondermaats, je immuunsysteem en natuurlijke weerstand verzakt en je bent humeurig met plots stemmingswisselingen.
Voldoende slaap doet je ook makkelijker afvallen
Dagelijks voldoende slaap kan deze problemen verhelpen. Mara wist je dat genoeg slapen je ook makkelijker doet afvallen? Dat dank je aan je spieren. Die verbruiken niet alleen energie (calorieën) tijdens inspanningen maar ook in rust en tijdens je slaap. Daarom vinden diëtisten het zo belangrijk dat je voldoende slaapt.
Hoe merk je dat je te weinig slaapt
Om aan je slaapproblemen iets te kunnen doen moet je de symptomen van een slaapgebrek herkennen. Bij een gebrek aan slaap:
- Heb je altijd honger: een tekort aan slaap is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Als je moe bent groeit namelijk je trek in ongezonde voeding met veel suiker en vetten. Fastfood zoals hamburgers, pizza en gefrituurde gerechten staan dan bovenaan je verlanglijst.
- Presteer je minder: zowel lichamelijk als geestelijk. Bij slaaptekort raak je vlug vermoeid, vertoon je een gebrek aan energie. Je presteert niet alleen minder maar ook je reactie vertraagt en je dieptezicht vermindert.
- Maakt je neerslachtig en somber met plotse stemmingswisselingen: slaaptekort en chronische slaaptekort heeft een belangrijke invloed op je hormonen. Je maakt dan minder serotonine. Daardoor ben je gevoeliger voor angst, stress en depressie.
- Vermindert je concentratie: en ben je vergeetachtiger.
- Ben je vaak langdurig verkouden: dat is het gevolg je verzwakt immuunsysteem en je lage natuurlijke weerstand. Daardoor ben je veel vatbaarder voor verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van je luchtwegen en bronchitis. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken leerden ons dat personen die minder dan zeven uur per nacht slapen driemaal meer risico lopen op verkouden dan diegenen die gemiddeld minstens acht uur per nacht slapen.
- Word je vaak geconfronteerd met een lager libido: door een gebrek aan slaap ben je sneller vermoeid en slaaptekort komt uiteraard je prestaties niet ten goede. Eens je bent bijgeslapen gaat het ook onder de lakens weer vlotter.