Heb je je been gestoten, en zit daar nu een ontsierende blauwe plek op? Geen zorgen – je kan hem sneller laten verdwijnen met deze eenvoudige tips.

Hoe kom je sneller van een blauwe plek af
© Commons.wikimedia.org

Wat is een blauwe plek?
Een blauwe plek wordt door artsen hematoom genoemd – een beetje een angstaanjagende term! De naam betekent zoveel als bloeduitstorting. En dat is wat een blauwe plek in feite is – onder de huid zijn (slag)adertjes of haarvaatjes gescheurd of gebroken, waardoor het bloed eruit stroomt en zich onder de huid verzameld. Door de tint van de weefsels en de huid zie je een blauwe in plaats van een rode kleur. Een blauwe plek is niet gevaarlijk, maar kan wel lelijk zijn.

Een blauwe plek sneller laten verdwijnen
Heb je een feestje of een date waarbij je goed voor de dag wil komen? Of stoort de blauwe plek je gewoon? Met deze simpele acties kan je hem sneller laten verdwijnen.

Koelen
Net als bij verstuikingen en spierbeschadigingen helpt het om een blauwe plek zo snel mogelijk na het ontstaan te koelen. De reden is dat koude de bloedvaten doen samentrekken, zodat die minder bloeden. Probeer dus snel een koud voorwerp zoals een icepack of in een doek gewikkelde zak ijsklontjes (of diepvriesgroenten!) tegen je been te drukken, en houd hem daar zeker 15 minuten. Koelen onder de koude kraan kan ook. Daardoor blijft de blauwe plek kleiner.

Rust nemen
Je niet te zwaar inspannen, voldoende slaap krijgen en gezond eten zijn nog altijd de beste manieren om snel van licht letsel te genezen. Zorg dat je lichaam zich kan concentreren op de genezing van de bloedvaten en het opruimen van het uitgestorte bloed.

Hoe kom je sneller van een blauwe plek a
© Pixabay.com

Verwarmen
Zodra de genezing intreedt, na een dag of wat, kan je de blauwe plek juist beter warm houden. Daardoor verwijden de bloedvaten zich. Er stroomt dan nieuw, voedend bloed naar de aangetaste plek, waardoor de spieren en bloedvaten zich sneller herstellen en het uitgestorte bloed opgeruimd kan worden.

Zonnen
Na een tijdje verandert de blauwe plek van kleur: het bloed is opgeruimd, en de plek wordt geel in plaats van blauw. Dat komt omdat er een gele stof, bilirubine, in het weefsel achterblijft. Die stof breekt af onder invloed van UV-licht. In de zon zitten maakt de plek dus sneller kleurloos. Overdrijf het niet – te veel UV-licht is slecht voor je huid.

Blauwe plekken voorkomen
Heb je vaak ontsierende blauwe plekken? Ga eens met je arts praten. Misschien heb je een aandoening waardoor je makkelijker bloeduitstortingen krijgt. Dat hoeft geen teken te zijn van een ernstigere aandoening, maar het kán wel. Het optreden kan ook samenhangen met medicijngebruik: antidepressiva, bloedverdunners en ontstekingsremmers kunnen de oorzaak zijn.

Ook kan de dokter erachter komen dat je een gebrek hebt aan bepaalde vitamines of mineralen. Veel mensen hebben een licht tekort aan Vitamine C (dat de huid en bloedvaten elastisch houdt) en Vitamine D (dat zorgt voor stevige gladde spiervezels in de aderen). Het veranderen van je voedingspatroon of het slikken van vitaminesupplementen kan dan een positief resultaat hebben en je blauwe plekken besparen.