Een mooie en zachte huid is essentieel als je er graag goed en verzorgd uitziet. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Creëer een uitgebreide huidverzorgingsroutine die goed bij jouw huidtype past. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de invloed van de seizoenen op de huid. Zo wordt de huid in de winter vaak droger en in de zomer juist vetter. Hieronder geven we je 5 essentiële tips voor een zijdezachte huid in winter én zomer, zodat je er het hele jaar op je best uitziet.

Een zijdezachte huid in de winter en zomer
© Pixabay.com

1. Scrubben
De huid is zich voortdurend aan het hernieuwen, waardoor de dode huidcellen zich op je huid kunnen opstapelen. Om de grauwige waas die dit oplevert te verwijderen, gebruik je ongeveer 1 à 2 keer per week een scrub. Bedenk wel dat je voor je gezicht een zachtere scrub moet gebruiken dan voor de rest van je lichaam. Deze wekelijkse scrubsessies zorgen niet alleen voor een zachtere en gladdere huid, ook wordt de huid beter gehydrateerd en worden andere verzorgingsproducten beter opgenomen. Op de overige dagen in de week is het verstandig om de huid met een reinigingsproduct te behandelen, zodat de poriën niet verstopt raken en onzuiverheden worden verwijderd.

2. Lauwwarm douchen
Lang en heet douchen is niet alleen slecht voor het milieu, het heeft ook zeer slechte gevolgen voor de huid. Het hete water beschadigt de huid, waardoor er een vochttekort kan ontstaan. Een droge huid voelt niet alleen ruw aan, het kan zelfs een beetje gaan jeuken. Dit komt omdat de huid voldoende vocht nodig heeft om goed te functioneren en zich te kunnen weren tegen externe irritaties. Het is daarom verstandig om niet te lang, en vooral niet te heet te douchen. Ook is het een goed idee om na het douchen een vochtinbrengende crème te gebruiken.

3. Hydrateren
Dit brengt ons direct op het volgende punt: hydrateren. De huid kun je zowel van binnenuit als buitenaf hydrateren. Allereerst is het van belang dat je per dag minstens 1,5 tot 2 liter water drinkt, oftewel ongeveer 9 glazen. Daarnaast kun je vochtrijk voedsel als komkommer en watermeloen in je maaltijden verwerken, zodat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Qua verzorging van buitenaf is het belangrijk dat je een hydraterende crème zoekt die past bij jouw huid. Of je nu een droge, gemengde of vette huid hebt, er zijn voldoende hydraterende producten op de markt waar je uit kunt kiezen.

Een zijdezachte huid in de winter en zome
© Pixabay.com

4. Verzorgen (vooral de droge plekken)
Bepaalde plekken op je lichaam zijn nu eenmaal van nature wat droger, zoals je ellenbogen, hielen, wangen en handen. Om deze plekken zijdezacht te houden, kun je er dagelijks een extra vettige crème op smeren. Daarnaast vindt ook je gezicht het fijn om af en toe verwend te worden. Gebruik bijvoorbeeld eens per 2 weken een hydraterend masker, of voeg een serum toe aan je dagcrème.

5. Pas je huidroutine aan
In de winter heeft je huid een andere verzorging nodig dan in de zomer, dus zal je je huidverzorgingsroutine iets moeten aanpassen. ’s Winters kun je je huid bijvoorbeeld minder vaak en intensief scrubben en reinigen, waardoor je huid beter vocht vasthoudt. Daarentegen is het ’s zomers van belang dat je een dagcrème met SPF aan je routine toevoegt, zodat de zon je huid niet beschadigd.