Dus je bent ontslagen, of op een andere manier ‘losgelaten’. Je ging op een dag naar je werk en merkte dat je wegging met een doos in de hand met je persoonlijke spullen vanuit je werkruimte. Je bent nu officieel werkloos. Of je vorige functie nu is geëlimineerd, je bent ontslagen vanwege de herconfiguratie van het bedrijfsbudget of je bent ontslagen op basis van prestaties, de waarheid blijft: ontslagen worden doet pijn, maar het is niet het einde van de wereld. Nadat je flink hebt gehuild om je opgekropte emoties los te laten, en als je eenmaal hebt geaccepteerd dat je op dit moment werkloos bent, probeer dan te erkennen dat er veel redenen zijn waarom ontslag niet het einde is. Je hoeft je volgende stap niet te laten bepalen door een slechte ervaring bij een bepaalde baan.

Ontslagen het einde of een nieuw begin
© Pixabay.com

Ontslagen worden is geen voorteken
Het betekent niet dat je een slechte werknemer bent, onhandig in je werk of een mislukkeling. Werknemers worden eerlijk gezegd om allerlei redenen losgelaten. Soms past het gewoonweg niet goed. Andere keren is de carrière waarin je zat niet de carrière waarin je hoort te zijn. Voor sommigen is ontslag gewoon een kwestie van zaken; het is niets persoonlijks, het moet gewoon gebeuren. Om welke reden je ook bent losgelaten, hier zijn redenen waarom ontslagen worden precies kan zijn wat je nodig hebt.

Het is een realiteitscheck
Als je bent ontslagen vanwege je slechte prestaties, kan loslaten eigenlijk een soort realiteitscheck zijn. Misschien heb je een negatieve houding gehad op de werkvloer. Misschien was je te vaak “ziek”, had je een slechte arbeidsethos of handhaafde je over het algemeen ongepaste gewoonten voor een jonge professional. Als je je schuldig maakt aan een van deze slechte praktijken, is ontslag misschien wel de realiteitscheck die je nodig hebt om veranderingen aan te brengen en je professionele spel te verbeteren. De gouden rand hier is dat je altijd je gewoontes kunt verbeteren bij je volgende baan. Meldt je niet ‘ziek’, tenzij je die dag met geestelijke gezondheid of lichamelijke gezondheid echt nodig hebt. Doe niet te casual op je nieuwe baan; vergeet niet om te kleden om indruk te maken en professionele communicatie met je collega’s. Kortom, de slechte gewoonten die je bij uw vorige baan had, kunnen leerervaringen zijn. Gebruik de negatieve om je werk gewoonten om te zetten in een positieve.

Ontslagen het einde of een nieuw begi
© Pixabay.com

Je staat open voor nieuwe kansen
Helaas is ontslag soms de push die je nodig hebt om je echt te verleiden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je slechte gewoonten op de werkplek had, zoals hierboven vermeld, was je misschien te comfortabel om jezelf te pushen om een ​​nieuwe uitdaging te vinden. Als je een gewoontedier bent, ben je misschien te nerveus geweest om nieuwe kansen te zoeken. Breng je zoektocht naar nieuwe hoogten. Zoek banen in nieuwe steden, misschien zelfs in nieuwe landen. Zoek een baan met een open geest om te zien wat er nog meer is.

Je kunt je carrièrepad opnieuw evalueren
Een enorm positief punt dat kan voortkomen uit ontslag, kan zijn dat je je carrièrepad opnieuw evalueert. Als je bent ontslagen vanwege slechte prestaties, beschouw dat dan als een teken dat je mogelijk een nieuwe branche moet zoeken. Een verlegen, introverte persoon slaagt er misschien niet in om in een callcenter of in de verkoop te werken. Een extraverte persoon kan moeite hebben met werken in een autonome omgeving, zoals een hokje. Ontslagen worden kan je inspireren om een ​​nieuwe branche uit te proberen.