Shoppen voor je kleine spruit is best spannend. Je vindt natuurlijk alles schattig en leuk. Maar wat moet je zeker wel en niet kopen? Rits of drukknoopjes? Lange of korte mouwen? En in welke maat? Wij zochten het voor je uit!

In het wilde weg van alles beginnen te kopen is niet the way to go. Je krijgt als aanstaande mama bovendien een hele resem tweedehands babykleertjes van je vriendinnen waardoor je op de duur ontzettend veel kleertjes hebt, maar waarvan je er slechts weinig echt mooi vindt. En je wil je kindje uiteraard graag laten schitteren.b Gericht shoppen is dus de boodschap. Hoe je dat het best doet, lees je hier.

© Pixabay.com

DON’TS

Koop niet te veel kleine kleertjes op voorhand

Hoe groot je baby’tje zal zijn, kan je inschatten op basis van de echo’s. Maar je hebt de natuur natuurlijk niet in de hand. Beval je veel vroeger dan je uitgerekende datum, dan zou het wel eens kunnen dat je baby een stuk kleiner zal zijn bij de geboorte. Ga je over tijd, dan zal je baby wellicht groter zijn.

Voorzie dus slechts enkele stuks (rompers en kruippakjes) in maat 50 en 56. Van zodra je kleintje geboren is, kan je nog snel bijkopen. Of de tweedehandskleertjes van je vriendinnen als reserve gebruiken.

DO’S

Shop in capsule

Wat dit precies is, leggen we je graag uit. In capsule shoppen betekent eigenlijk kleertjes kopen die mooi onderling te combineren zijn. Denk hierbij dan vooral aan kleertjes in dezelfde tinten.

Tips om in capsule te shoppen:

  1. Shop per setje: koop je losse items zoals shirtjes of broekjes, probeer er dan meteen een setje van te maken. Of koop kruippakjes, dan hoef je zelfs geen setje te maken.
  2. Shop per thema: koop enkele kleertjes in dezelfde kleurtinten zodat je onderling kan mixen en matchen. Koop je stuks met een printje? Combineer die dan steeds met een effen stuk.
  3. Maak een lijstje: houd in een schriftje of op je gsm bij wat je al allemaal gekocht hebt en in welke maat. Zo voorkom je dat je 10 rompers in maat 56 shopt en slechts 2 in maat 50.
  4. Koop basics: vergeet zeker geen sokjes, slofjes, vestjes en een jasje te kopen. Kies bij voorkeur voor neutrale kleuren zodat je ze overal mee kan combineren.
© Pixabay.com

Welke maat?

De maat van de kleding wordt bepaald door de lengte van je kindje. Is je kindje bij de geboorte 52 cm, dan zal het een rompertje in maat 50 of 56 kunnen dragen. Dit hangt natuurlijk ook sterk af van merk tot merk. Sommige merkjes tailleren ruimer dan andere of net kleiner.

Voorzie voor de eerste kleertjes sowieso alles in maat 50 en 56. Maar let er op: koop dus niet te veel stuks ineens.

Praktische rompers

Net zoals alle baby’tjes, zal ook jouw kleine spruit veel ‘ongelukjes’ hebben. Dan is het ontzettend handig om overslagrompers of -body’s te hebben. Zo hoef je de romper niet over het hoofdje of lijfje van je baby te trekken wanneer je hem of haar verschoont. Overslagbody’s zijn meestal rompers met drukknoopjes die je helemaal open kan leggen.

Hoeveel stuks heb je nodig?

Hoeveel je nodig hebt, hangt er een beetje van af hoe fit je bent na de bevalling. Je zal je handen al vol hebben met borstvoeding, verschonen, badjes geven … De was doen zal dus niet je grootste zorg zijn. Wil je niet constant de machine laten draaien, voorzie dan zeker genoeg van alles. Gebruik eventueel de kleertjes die je van vriendinnen krijgt als reserve.